Schilderijen van Hollandse Meesters komen tot leven op jubileumeditie van ’t Veluws Zandsculpturenfestijn

Bij de Beeldentuin in Garderen vindt van 13 april tot en met 27 oktober 2018 voor de tiende keer het bijzondere evenement ’t Veluws Zandsculpturenfestijn plaats. Tijdens dit jubileumjaar is er gekozen voor het thema ‘Hollandse Meesters’, waarbij bekende schilderijen, prenten en tekeningen van Hollandse Meesters zijn vertaald naar de meest indrukwekkende zandcreaties. Stuk voor stuk zorgen alle zandbeelden, zowel binnen als buiten, dat de schilderijen én het doen en laten van bekende kunstschilders zoals Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer, Jan Steen en Frans Hals op ’t Veluws Zandsculpturenfestijn tot leven komen.

Laat je verrassen door de mooiste zandcreaties
Eén ding is zeker. Ook als je geen frequent museumbezoeker bent, is ’t Veluws Zandsculpturenfestijn een aanrader. Je maakt echt deel uit van een schilderij en loopt langs zandcreaties die de Hollandse Meesters op het doek hebben vereeuwigd. Maak kennis met de Oranjes en de architectuur uit de 17e eeuw, het Melkmeisje van Vermeer en de zeehelden en hun zeeslagen naar aanleiding van het schilderij van Ferdinand Bol. Of zie hoe het leven er vier eeuwen geleden uitzag en kijk binnen bij huiskamers en kroegen van zand, die op een grappige manier verwijzen naar de Nederlandse schilder Jan Steen. Want… wie kent niet de uitdrukking ‘het huishouden van Jan Steen’? Laat je verrassen door de leukste weetjes, maak een selfie bij één van de zelfportretten van de schilders, bekijk een atelier uit vroegere tijden die groots is uitgebeeld en loop langs etalages waar achter het glas verschillende bedrijven schuilgaan. Van een weverij tot een lijstenmaker en een etsendrukker. En… dat allemaal van zand!

Kom de Nachtwacht bekijken!
Uiteraard mag de Nachtwacht, het meesterwerk van Rembrandt van Rijn en hét pronkstuk van Nederland, dit jaar niet ontbreken op ’t Veluws Zandsculpturenfestijn. Daarom hebben de kunstenaars het schilderij van zand en in 3D nagemaakt. Wil je het gaan vergelijken met het echte schilderij? Geen probleem! Naast heel veel zandsculpturen vind je op terrein van ’t Veluws Zandsculpturenfestijn ook een heuse expositieruimte waarin je je waant in het Rijksmuseum. Hier hangt ook de Nachtwacht op ware grootte (maar liefst 4,37 meter bij 3,63 meter). Ook andere schilderijen van Hollandse Meesters uit de 17e eeuw, die je normaal gesproken alleen in het Rijksmuseum, het Frans Hals Museum of het Mauritshuis kunt bewonderen, zijn te zien in de expositieruimte. Kunstschilder Jacob Tuijn uit Emmen heeft alle schilderijen tot in detail nageschilderd.

Sfeervol verlicht
Naast verschillende binnen- en buitenruimtes, waar je in totaal meer dan 100 zandbeelden kunt bewonderen, is er deze jubileumeditie vanwege de vele 'oohs' en 'aahs' in de reacties van de bezoekers van vorig jaar opnieuw een ruimte (nog mooier en uitgebreider) waar je zo de nacht inloopt. Via een speciale route wandel je langs prachtig verlichte zandsculpturen in een verduisterde ruimte. Zie de mooiste gebouwen, allen natuurlijk geïnspireerd op de schilderijen van de Hollandse Meesters zoals het ‘Gezicht op Delft’ van Johannes Vermeer. Achter ramen zie je lichtjes branden en torens zijn prachtig uitgelicht. Weet je even niet welk gebouw er wordt uitgebeeld? Geen probleem, want bij ieder kunstwerk staat een duidelijke uitleg. Ook kun je onderweg nog even gaan zitten en kijken naar de film ‘the making of’. Want… hoe komt een zandsculptuur nu eigenlijk tot stand? Verder is het complete park fraai aangekleed met decoratiemateriaal, bloemen en prachtige muurschilderingen.

Tegelspreuken
Wie kent ze niet, de spreuken die op de Delfsblauwe tegeltjes staan afgebeeld. Soms grappig, gewaagd of met een kern van waarheid. In het overdekte deel van het ’t Veluws Zandsculpturenfestijn zijn circa 40 zandsculpturen te bewonderen die verschillende tegelspreuken uitbeelden. De uitdagende opdracht: pak bij binnenkomst een lijstje met daarop verschillende tegelspreuken en raad welke spreuk bij welk zandsculptuur hoort. Wie ze allemaal goed heeft, maakt kans op leuke prijzen. Een artistieke en geheel in stijl aangelegde monorail geeft jong en oud een schitterend uitzicht over de zandsculpturen en andere kunstuitingen. Zo zie je nog meer details en zie je hoe bijzonder alle werken samen zijn. Je hoeft je bij ’t Veluws Zandsculpturenfestijn in ieder geval geen moment te vervelen, want naast het bekijken van de zandsculpturen is het ook mogelijk om op één van de terrassen een hapje en drankje te nuttigen, zijn er winkeltjes en kun je buiten in de Beeldentuin (3000 m²) op je gemak de mooiste tuindecoraties en tuinbeelden bekijken. En… vanaf het terrein loop je zo de Veluwse bossen in voor heerlijke wandeling.

 

Boek gemakkelijk en snel direct uw tickets