5 Tips om tot rust te komen op de Veluwe

Uit een recent onderzoek is gebleken dat stadsmensen heftiger reageren op stress dan plattelandsbewoners. Oftewel de natuur heeft een helende werking op de mens. Als een van de grootste natuurgebieden van Nederland biedt de Veluwe veel bijzondere flora en fauna. Hoi-Veluwe maakte daarom een handig lijstje met de tips om tot rust te komen op de Veluwe.

Waar ligt de Veluwe?

De Veluwe is centraal gelegen in de provincie Gelderland. De Veluwe grenst ten noorden aan de Randmeren, ten oosten aan de IJssel en ten zuiden aan de Rijn.

Hoe groot is de Veluwe?

De Veluwe is met 91.200 hectare het op één na grootste natuurgebied van Nederland. Daarvan is 19.000 hectare in het beheer van het Staatsbosbeheer. 

1. Landgoed Schovenhorst

Wanneer je ervoor kiest om naar Putten te gaan mis dan zeker niet Landgoed Schovenhorst. Het 160-jarige Landgoed Schovenhorst is beroemd om zijn 5 bomentuinen die ontstonden als kwekerijen en bosbouw experimenten met naaldbomen. Dit landgoed wordt ook wel het mooiste geheim van Putten genoemd en is de perfecte plek om even vrij te zijn van de massa.

Op het landgoed zijn drie wandelroutes te bewandelen. Deze hebben als thema: Bomentuinen, Erfgoed en Bos. Het ‘hoogtepunt’ van het landgoed is de 40 meter hoge Bostoren met daar bovenop een bomentuin! Wanneer je hier staat heb je een uniek uitzicht op de Veluwe. Een perfect moment om even stil te staan bij de schitterende natuur van de Veluwe.

Vakantiehuisje Putten huren »

 

Landgoed Schoevenhorst

 

2. De heide van Ermelo

We reizen door naar Ermelo. Met de Veluwe in je voortuin en het strand in je achtertuin is Ermelo een fantastische plek om tot rust te komen. Daarnaast ben je in een ogenblik op de Ermelosche heide. Dit gebied is zo’n 343 hectare groot en ligt ten zuidoosten van Ermelo.

Op deze heide zijn nog oude grafheuvels te vinden van de Romeinen! Ook leuk om te weten is dat de heide op traditionele wijze in stand wordt gehouden door de schaapskudde van Ermelo. Je kan hier rustig rondkijken of de schapen een bezoekje komen brengen. Na een heerlijke wandeling picknicken op de heide? Neem een picknickmand mee en geniet tijdens het eten van de prachtige natuur.

Vakantiehuisje Ermelo huren »

 

Ermelosche heide

 

3. Geniet van een het bos in Epe

Wandelen in een doodstil bos en oneindig lijkende heidevelden? Geniet van de prachtige omgeving die Epe te bieden heeft. Epe vormt een ideale uitvalsbasis om kennis te maken met de diverse natuurgebieden.

De omgeving van Epe nodigt je uit om eens een stevige boswandeling te maken en helemaal tot rust te komen en dat ‘echte bosgevoel’ te geven en daarnaast te genieten van de wijdse omgeving van de heide. De Tongerense Heide laat je een verscheidenheid aan natuur zien. Bossen, heidevelden en vennetjes wisselen elkaar af. Wanneer je hier rondloopt verbaas je je erover dat hier geen massa’s toeristen rondlopen.

Vakantiehuisje Epe huren »

 

Bos Epe

 

4. Radio Kootwijk

Radio Kootwijk is een fantastisch monumentaal zendstation voor wanneer je op zoek bent naar een cultureel uitstapje midden in de rustige natuur. Lange tijd was Radio Kootwijk de enige verbinding tussen Nederland en het toenmalige Nederlands- Indië.

Naast een bezoek aan het zendstation is het zeker aan te raden om rond te lopen op de zandverstuiving. Geniet van de rust en de natuur in een bijna windstille omgeving, waar nagenoeg geen mens te bekennen is? Ga er heerlijk op uit en maak kennis met Europa’s grootste actieve zandverstuiving.

Vakantiehuisje Kootwijk huren »

 

Radio Kootwijk

 

5. Harderwijk stad aan het water

De mooiste stad aan het water van de Veluwe? Die vind je in Harderwijk! Ook wel het Barcelona van de Veluwe genoemd. Vanuit de oude binnenstad loop je namelijk rechtstreeks het strand op. Deze stad heeft niet alleen een rijke historie ook is het omringd door de uitgestrekte Veluwe en de Randmeren. Van de oude stadsmuren staat het overgrote deel nog steeds overeind.

Op nog geen 10 minuten vanaf de binnenstad bevind je je in een totaal andere wereld: De Veluwe. Dit uitgestrekte gebied vormt een ideaal tegenwicht van de binnenstad, want het zit boordevol groen. Dit uitgestrekte gebied nodigt je uit om het in alle rust te verkennen en te genieten van de bossen en de heidevelden.

Vakantiehuisjes Harderwijk huren »

 

Harderwijk stad aan het water


Klinken al deze plekken jou als muziek in de oren? Hou jij van de natuur en heb je eventjes behoefte aan rust? Kies dan voor een vakantiehuisje als uitvalsbasis.

Ken je iemand die behoefte heeft om tot rust te komen in de natuur? Deel dit gerust!

Deel op Facebook Verstuur per mail