Dé 8 voordelen van wandelen

Vaak vertellen wij dat de Veluwe uitermate geschikt is om te wandelen door het bos of de heidevelden, maar wat zijn nou precies de voordelen van het wandelen op je eigen lichaam? Niet alleen is wandelen ideaal om de omgeving te ontdekken, ook is het goed voor je geest, je hoofd leeg te maken of om eventjes te ontspannen. We hebben de voordelen voor je in een handig lijstje gezet.

1. Wandelen versterkt je hart
Verminder het risico op hart-en vaatziekten en beroerte door regelmatig te lopen. Het is een geweldige cardio-oefening, waardoor het niveau van LDL (slecht) cholesterol zal worden verlaagd, terwijl het niveau van HDL (goed) cholesterol wordt verhoogd. De Stroke Association zegt dat bij een dagelijkse wandeling van 30 minuten je een hoge bloeddruk zult voorkomen dat beroertes veroorzaakt, waardoor het risico met 27 procent zal worden verminderd.

2. Wandelen verlaagt ziekte risico
Wanneer je van wandelen een regelmatige gewoonte maakt daalt het risico op type 2 diabetes met ongeveer 60 procent. Bovendien heb je 20 procent minder kans op het ontwikkelen van darm-, borst- of baarmoederkanker.

3. Wandelen helpt gewicht te verliezen
Je verbrandt ongeveer 75 calorieën door simpelweg te lopen voor 30 minuten bij 3 km per uur. Verhoog je de snelheid naar 5 km per uur en je verbrandt 99 calorieën. Verdubbel je je tempo (6 km per uur) dan kun je wel 150 calorieën verbranden. Verwerk dus die korte wandeling in je dagelijkse routine en je zal binnen korte tijd die grammen verliezen!

4. Wandelen voorkomt dementie
Oudere mensen die 10 km of meer per week lopen, verlagen de kans om de krimp van de hersenen te vermijden en geheugen te behouden. Dementie treft 1 op de 14 mensen bij 65 jaar of ouder. Bij 80 jaar of ouder is dit zelfs 1 op de 6! Verstandig dus om vaker te gaan wandelen.

5. Train je bbb door te wandelen
Door regelmatig te wandelen train je je benen, billen en buik. Voeg aan je wandelroute heuvels toe en het is nog effectiever. Let op je houding tijdens het wandelen en je traint ook tegelijkertijd je buik en taille.

6. Wandelen verhoogt vitamine D
We moeten allemaal meer naar buiten komen. Veel mensen hebben een gebrek aan vitamine D, waardoor belangrijke dingen zoals botgezondheid en ons immuunsysteem worden beïnvloed. Wandelen is de perfecte manier om buiten te genieten terwijl je vitamine D binnenkrijgt.

7. Wandelen geeft je energie
Je krijgt meer gedaan met meer energie, en een snelle wandeling is een van de beste natuurlijke energieverbruikers. Het verhoogt namelijk de bloedcirculatie en daarmee de zuurstoftoevoer naar elke cel in je lichaam. Om deze reden ben je alerter en voel je je levendiger. Tijdens de lunchpauze wandelen maakt je zo productiever in de middag.

8. Wandelen maakt je gelukkig
Het is waar - sporten verhoogt je stemming. Uit studies blijkt dat een snelle wandeling net zo effectief is als antidepressiva bij milde tot matige gevallen van depressie, waardoor gevoel vriendelijke endorfines vrijkomen, terwijl stress en angst worden verminderd. Dus voor een positieve geestelijke gezondheid, is wandelen een absolute must.

Wandelen op de Veluwe
Hoe gaaf is het om een vakantiehuisje Veluwe te huren en vanuit daar te vertrekken? Deze vakantieregio heeft zoveel moois voor je in petto dat het de moeite waard is om hier vele kilometers te wandelen. Laat je verrassen door de veelzijdige natuur in de provincie Gelderland en boek vandaag nog een mooie accommodatie in deze regio voor een onvergetelijke wandeling!