De Veluwe tijdens de tweede wereldoorlog

Vandaag even geen blog over mooie vakantiehuisjes op de Veluwe of de verjaardag van onze Koning, want het is morgen weer 4 mei en dat betekent dodenherdenking. Dit moment is voor iedereen persoonlijk, en iedereen herdenkt op zijn eigen manier. Wij wilde u graag meer informatie geven over de geschiedenis van de Veluwe. De Veluwe heeft namelijk veel historie uit de tweede wereldoorlog.

De Veluwe bezet

De Duitse bezettingsmacht wist dat op de Veluwe veel verzetsgroepen zich gevestigd hadden en veel onderduikers en gestrande geallieerde militairen waren verborgen. Dat dit juist op de Veluwe veel voorkwam had diverse oorzaken o.a.:

  • Het bosrijke, dun bevolkte gebied leende zich uitstekend voor “onderduikgebied”.
    De Veluwe heeft veel bossen en oppervlakten waar mensen hun vrijheid en veiligheid zochten. Het is altijd al moeilijk geweest om mensen op te sporen in diep beboste gebieden zonder geavanceerde technologie. Dat was de reden voor velen om daar te schuilen voor de Duitse bezettingsmacht.
  • Op 5 september 1944 (“Dolle Dinsdag” ) was nog eens extra gebleken dat de Veluwse bevolking grotendeels anti-Duits was.
    Dolle Dinsdag is een term uit de Tweede Wereldoorlog als aanduiding voor dinsdag 5 september 1944. Op die dag speelden zich in heel Nederland emotionele taferelen af naar aanleiding van de berichten dat het land nu elk moment bevrijd kon worden van de Duitse bezetting. De geallieerden hadden namelijk in de voorgaande dagen in hoog tempo terrein gewonnen.
  • De staking van NS-personeel op 18 september 1944 veroorzaakte een nieuwe golf onderduikers.
    De spoorwegstaking van 1944 was een nationale staking van het Nederlandse spoorwegpersoneel, die duurde van september 1944 tot de bevrijding in mei 1945.
    Na een oproep van Radio Oranje op 17 september 1944, met codebericht:"De kinderen van Versteeg moeten onder de wol", legden 30.000 personeelsleden van de NS het werk neer. De staking viel samen met het begin van Operatie Market Garden. Via het Nationaal Steun Fonds heeft de Nederlandse regering in Londen een belangrijk deel van deze staking kunnen financieren.
  • Na het mislukken van de op 17 september 1944 begonnen operatie Market Garden (de luchtlandingen rond Arnhem) waren veel geallieerde militairen door verzetsmensen rond Arnhem opgevangen en verborgen over de gehele Veluwe (ZwH)
    De Slag om Arnhem was een historische luchtlanding en veldslag tijdens de Tweede Wereldoorlog die van 17 tot 25 september 1944 in en rond de stad Arnhem plaatsvond, als onderdeel van Operatie Market Garden. Het is de grootste operatie op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het was voor de geallieerden en Nederland grotendeels een mislukking doordat de brug in Arnhem over de Rijn niet kon worden ingenomen. Mede hierdoor werd het noorden en westen van Nederland niet bevrijd en kreeg te maken met de hongerwinter.

Slag om Otterlo

De slag om Otterlo was een veldslag die plaatsvond in de nacht van 16 op 17 april 1945 in en rond het Gelderse dorp Otterlo, tijdens de bevrijding door de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog. Nadat de Canadezen op 12 april 1945 bij Westervoort de IJssel waren overgestoken probeerden de 1e Canadese Infanterie Divisie en de 5e Canadese Tank Divisie om de uit de IJssellinie afkomstige Duitse troepen op de Veluwe in te sluiten. Men hoopte hiermede het Duitse leger op de dunbevolkte Veluwe een beslissende slag toe te kunnen brengen en het niet aan te laten komen op een confrontatie met de Vesting Holland waarin ook veel hongerende Nederlanders opgesloten zaten.

Gelderland heeft de meeste oorlogsmonumenten

Op heel veel plekken op de Veluwe staan monumenten als herdenking van de bevrijding. In Gelderland staan er al ruim 600 monumenten! Al deze monumenten zijn te bezoeken. U kunt een prachtige route uitstippelen over de Veluwe om zowel de oorlogsmonumenten te zien en te genieten van de vrijheid die de Veluwe nu kent. Het verleden is verschrikkelijk, daar zijn wij het over eens, maar gelukkig heeft het ons de prachtige vrijheid gegeven die wij nu kennen.

Er is nog veel meer te vertellen over de geschiedenis van de Veluwe. Wilt u meer weten? Dan raden wij u aan om vanuit een vakantiehuisje op de Veluwe eens te bezoeken en van daaruit een mooie route uit te stippelen over veel van deze monumenten.