De vijf beste musea van de Veluwe

Bezoek eens een museum op de Veluwe
Op de Veluwe is er genoeg te doen. Misschien heb je zin om een dagje cultuur te gaan snuiven. Dan is het bezoeken van een museum op de Veluwe zeker een goed idee. Je kunt zelfs uitkiezen wat je zin hebt om die dag te gaan zien en doen. Om je alvast een beetje op weg te helpen, geven we hier een paar tips die zeker de moeite waard zijn om eens naar toe te gaan.

Het Kröller Müller museum
Dit is zeker een van de bekendste museums van de Veluwe. En dat komt doordat zij de grootste beeldentuin van Europa hebben die een oppervlakte heeft van 25 hectare. Het hele jaar door kunnen hier de kunstwerken worden aanschouwd. Binnen zijn er veel werken te vinden van o.a. Vincent van Gogh en Claude Monet.

Paleis het Loo
Goed voor een dagje uit, is zeker dit paleis dat sinds 1984 is opengesteld voor publiek. Hier is een deel van de geschiedenis van onze eigen koninklijke familie terug te vinden. Het park met zijn grote tuinen zijn in elk jaargetij het aanschouwen waard. Een leuk en leerzaam dagje uit voor iedereen in de familie.

Oude ambachten & speelgoedmuseum
In het kleine plaatsje Terschuur vinden we dit museum terug. Er wordt hier meer verteld over de oude ambachten die nog bestonden in de periode voor elektriciteit. Zo zijn hier 160 beroepen terug te vinden. Daarnaast heeft antiek speelgoed hier ook een bewonderingsplaats gekregen, net als oude landbouwwerktuigen. Het leukste is dat je alles zelf mag ervaren. Niet alleen een leuk dagje uit, maar ook zeker leerzaam.

Museonder
Eigenlijk is dit meer een tentoonstelling, maar het Museonder is zeker het benoemen waard. Vanuit het bezoekerscentrum van Nationaal Park de Hoge Veluwe ga je op ontdekkingsreis onder de grond. Langzaam daal je helemaal af tot de kern van de aarde. En onderweg kom je uitgestorven diersoorten, oude boomwortels en stenen tegen.

Het Nederlandse Pluimveemuseum
Hier wordt je meegenomen in de geschiedenis van de kip en het ei. Er worden kuikentjes uitgebroed die de kinderen mogen vasthouden. In de tuin zijn er verschillende rassen terug te vinden. En in de winkel zijn er gerechten te koop die allemaal de ingrediënten bevatten waar dit museum eigenlijk om draait.

Optimaal genieten van de Veluwe
Om optimaal te kunnen genieten van al het moois dat de Veluwe te bieden heeft, is het een goed idee om eens een vakantiehuisje op de Veluwe te huren. Bezoek een van de bovenstaande museums of geniet van de prachtige omgeving. Leuk om te doen met zijn tweeën, met het gezin of gewoon met de hele familie. Het kan allemaal met een vakantiehuisje op de Veluwe.