Eikels op de Veluwe

Dit jaar zijn er extreem veel grote eikels gespot op de Veluwe. De extreme warmte en regen hebben hebben ervoor gezorgd dat de eikels en beukennootjes in het gebied vroegrijp zijn.
De droge zomermaanden dreigden roet in het eten te gooien maar de regen in augustus kwam net op tijd. Alleen op de Veluwe hangt al naar schatting 6,4 miljoen kilo aan eikels en beukennoten aan de bomen. Wilde zwijnen hebben vanaf nu tot in het verre voorjaar voldoende te eten.

Warm weer is niet altijd even prettig

Nederland maakte net als vele andere grote delen van Europa een ongekend hete zomer mee. Door de extreme droogte in juni en juli dreigden oogsten van andere bosvruchten ook tegen te vallen. In augustus viel er gelukkig net op tijd regen zodat deze gespaard konden blijven. Niet alleen in Nederland hadden we last van een extreem droge en hete zomer.
De droogte heeft grote gevolgen voor de oogst in veel delen van Zuid- en Centraal-Europa. Het warme weer en gebrek aan regen leidt ertoe dat rivieren droog komen te staan.

Ontdek de Veluwe tijdens de herfst

Dat het droog was kon je goed merken in je omgeving: het water in vijvers sloten en beekjes staat lager dan normaal. Grasvelden zien eruit alsof ze uit warme droge gebieden komen. De bomen en planten hangen er slapjes bij. Hoe zorgt u er nou voor dat u tuin er nog netjes uit blijft zien? Sproeien is natuurlijk een snelle en makkelijke keuze alleen is dat niet zo fijn voor het milieu. In Nederland sproeien we namelijk met drinkwater en tijdens periodes met zulke droogte kan er een verbod gelegd worden op overdadig water gebruik. Zal zo’n warme en droge zomer er ook voor zorgen dat we een erg koude winter gaan krijgen? Gelukkig zitten we nu nog in de herfst en dat is de mooiste periode van het jaar. Boek nu uw vakantiehuisje in de herfstvakantie op de Veluwe.