Emst op de Veluwe

 

Emst, ooit wel eens van gehoord? Laten we eerlijk zijn, Emst is niet een dorpje wat regelmatig door de NOS wordt genoemd. Dus wat is dan bijzonder aan Emst? Waar moet je Emst dan van kennen?
Emst is maar klein, maar het geheim van Emst is de ligging. Dit kleine dorpje ligt middenin de prachtige bossen van onze Veluwe. En wat liggen daar veel verscholen schatten.
2 bossen voeren de boventoon rondom Emst. Het ‘Gortelse Bos’ en het ‘Vierhouterbos’. Over de laatste in een latere blog meer!

Het Gortelse Bos
Er starten vele wandelroutes rondom het Gortelse Bos. Voordat je in de wandelschoenen schiet, kun je eerst nog genieten van een heerlijke kop koffie bij Boscafe Grotel’s Genieten. Daarna kan de speurtocht beginnen naar de eerste schat: ‘’ De Aerlese Visvijver’, verborgen op een sprookjesachtige plek in het bos. De natuur is prachtig en spreekt voor zichzelf. Dan loop je een lange laan in met hoge bomen aan weerszijde. En dan, na de bocht zijn de lange lanen verdwenen en schiet je een mysterieus slingerend pad op, dieper en dieper het bos in.

Het kasteel en de molen
Op een paar minuten van Emst ligt het pittoreske dorpje Vaassen. Dit dorpje heeft de volgende schat in bezit: ‘Kasteel Cannenburch’. Het is een middeleeuws kasteel wat zich op majestueuze wijze laat zien, te midden van het parkbos, de weilanden, en vijvers. Het kasteel is ooit bewoond door Maarten van Rossum. Er zijn een hoop activiteiten in en rondom het kasteel. Voor nu heeft het kasteel een compleet winterprogramma. Kijk hiervoor op de site van Cannenburch. De tweede schat bestaat uit de Daam’s Molen. In 1989 is de molen gerestaureerd. De molen is een windmolen voor met als functie korenmolen. In 2012 is de molen opgehoogd met maar liefst 4,9 meter!

Vaassen
Vaassen zelf is ook en bezoek waard. U kunt er gerust een dagje winkelen. Wilt u culinair genieten? Restaurant De Leest met maar liefst 3 Michelin sterren is u graag van dienst! Ook in de decembermaand is het genieten geblazen. Vaassen heeft één van de leukste kerstmarkten in Nederland.

Wilt u zelf Emst en omgeving ontdekken? Klik dan hier en vindt al onze huisjes in Emst!