Fietsen op de Veluwe: 5 prachtige locaties

Daar sta je dan: bidon gevuld, banden opgepompt en de remmen gecontroleerd. Klaar om op te fiets te stappen. Maar waar ga je vandaag toch eens fietsen? Vanuit je vakantiehuisje op de Veluwe zijn er talloze schitterende routes mogelijk. Sportief met lekker veel klimmen en afdalingen, of juist wat vlakker maar wel met schitterende tussenstops. Hieronder onze 5 favoriete locaties!

Radio Kootwijk

In het hart van de Veluwe, net onder Apeldoorn ligt een van de grootste zandverstuivingen van Europa: Kootwijkerzand. Midden in dit prachtige natuurgebied staat het oude zendstation “Radio Kootwijk”. Rondom Radio Kootwijk zijn prachtige fietsroutes beschikbaar die voor jou geweldig zijn om te fietsen. Op deze manier leer je de Veluwe pas echt kennen.

Posbank

De beruchtste klim van de Veluwe vind je op de Posbank. Midden in het Nationaal Park Veluwezoom kun je terecht voor een sportieve fietstocht. Het is niet voor niets dat de Giro d’Italia in 2016 dit schitterende stukje Nederland in haar ronde heeft opgenomen. Naast dat de Posbank garant staat voor een sportieve uitdaging, kom je in dit natuurgebied ook langs prachtige heidelandschappen, dichte bossen en vele boerderijen en landgoederen. Een aanrader is het om tijdens je route langs de Posbank ook de Loenense Waterval te bezoeken.

Loenense Waterval

Wie er toch voor kiest om over de Veluwezoom te fietsen, kan met de Posbank heel goed de Loenense Watervallen combineren. Met een verval van 15 meter is het de hoogste waterval van Nederland. Hij ligt midden in het bos en wordt begeleid door twee steile trappen. Het is dan ook geen natuurlijke waterval, maar dat maakt hem niet minder mooi. Deze leuke route combineert de Posbank en de Watervallen met elkaar: een pittig rondje!

Rondje Hoog Soeren - Staverden

Een koninklijk uitstapje op de fiets. De Veluwse fietspaden die tussen deze twee plekken liggen brengen je via de koninklijke bossen van Paleis het Loo langs een aantal schitterende landgoederen. Daarnaast kom je hier in de bossen ook een aantal grafheuvels tegen. Deze graven werden gesticht door de eerste bewoners van dit gebied en zijn ruim 4.000 jaar oud! Leuk: bouw bij Elspeet een korte tussenstop in om een bezoek te brengen aan Molen de Hoop!

De achtertuin van Putten

Eigenlijk kun je vanuit je vakantiehuis in Putten direct op deze schitterende route opstappen. Dit gezellige plaatsje ligt op de grens van de Veluwse bossen en het boerenlandschap. Het is dan ook leuk om tijdens je fietstocht deze twee te combineren. Fiets door het bos richting Garderen, om daar het Speulderbos te verkennen, om vervolgens het oudste stukje Veluwse bos in te duiken. Een route die je brengt langs eeuwenoude beukenbomen, het knusse plaatsje Drie en een aantal statige boerderijen.