Hanzejaar 2023 op de Veluwe

Over heel Europa liggen verschillende Hanzesteden. Vroeger, oh zo belangrijk. Vooral Noorwegen, Nederland, Duitsland, Polen, maar ook de Baltische staten kennen veel Hanzesteden. Soms grote steden, maar ook kleine (nu slapende) dorpjes waren vroeger een middelpunt van activiteit en handel. De Hanzesteden hadden vroeger een ijzersterke samenwerking, waardoor de handel opbloeide en er veel geld te verdienen viel. De steden waren aangesloten bij het zogenoemde Hanzeverbond dat ontstond in de 12 eeuw. In haar gouden dagen kende de Hanze steden zo’n 150 leden, vooral in Duitsland, Nederland en Polen.

Waar welvaart is, rijzen de gebouwen de lucht in. Imposante werken werden neergezet in de vorm van sierlijke koopmanshuizen en prachtige kantoorgebouwen. Kleine nederzettingen met houten palissades werden vervangen door imponerende stadsmuren en brede poorten. De overblijfselen kunt u nog steeds bezoeken, ook op de Veluwe.


2023 is het Hanzejaar! In het oosten van ons land wordt dit breed gevierd. Er zijn veel activiteiten en evenementen in de Hanzesteden waaronder in Elburg. Boek nu hier uw vakantiehuisje en vier het mee. Vanaf 1 april tot 31 december. Voor een compleet programma klikt u hier.

Hanzetour op de fiets

Hanzetour op de fiets doen? Dat kan! Er zijn verschillende routes uitgezet waar u Hanzesteden aandoet op de fiets over de oude handelsroutes. Boek uw overnachtingen op de Veluwe en ga van start! Het Hanzejaar wordt een feest op de Veluwe!