Het Verscholen Dorp Vierhouten

Een dagje Vierhouten. Een piepklein dorpje aan de rand van de heide! Ja, natuurlijk.. nu is het er druk. Een gezellige warboel van fietsen en wandelgangers die door het dorpje heen struinen. Even een kleine versnapering, of juist een hele grote… want er is keuze genoeg in Vierhouten.

Het is waar, de heide heeft er mooier uitgezien. Toch is die grote paarse woestijn altijd weer indrukwekkend om te zien. Het is geweldig om erdoorheen te fietsen, van het ene knooppunt naar het andere. Ook de wandelroutes zijn in overvloed beschikbaar.
Wij liepen een prachtige route en kwamen onder andere langs bij: ‘Het Verscholen Dorp’. Daar ooit wel eens van gehoord? Wanneer er geen bordjes hadden gestaan waren we er misschien wel straal voorbij gelopen! Dat was toentertijd ook de bedoeling natuurlijk. ..

Het Verscholen Dorp was een onderduikadres in de Tweede Wereldoorlog. Het is niet groot, maar het bood ca. anderhalf jaar lang onderdak aan 80 tot 100 verzetslieden, Joden, geallieerden en zelfs een gedeserteerde Duitse militair. In totaal waren er 9 hutten. Nu zijn er nog 4 nagebouwde hutten te zien. De locatie werd in oktober 1944 door de Duitsers ontdekt, helaas met dodelijke gevolgen. Als je een behoorlijk stuk verder loopt, kom je het grafmonument tegen waar de fusillade heeft plaatsgevonden.


Een stukje geschiedenis in het prachtige Vierhouten. Via onze site hebben we unieke huisjes aan de hei in de verhuur. Zoekt u een toplocatie voor uw vakantie? Dan heeft u dit hier gevonden. Dit huisje heeft alles wat u zich kunt wensen. De hond mag mee, er is een jacuzzi, tuinkamer, omheinde tuin en een sauna. Rust, het sleutelwoord voor een vakantie in één van deze vakantiehuisjes!

Boek snel, want iedereen verdient een vakantie!