Liefde & Edelherten

Bronstroep van de edelherten meemaken?

Al zijn het onzekere tijden tegenwoordig, de natuur trekt zich er weinig van aan. Het ritme van de dieren op de Veluwe blijft onveranderd doorgaan en stoort zich niet aan de zorgen die wij in deze corona-tijd ervaren.

In de maanden september en oktober gaan de edelherten van de Veluwe weer op liefdespad. Het machtige geluid van hun burlen klinkt door de bossen en schalt over de heide. Het klinkt zo’n beetje als een samenspel van het brullen van een leeuw en het loeien van een boze stier. Door middel van het burlen laten de stoere mannetjes weten dat ze bereid zijn te vechten voor de mooie vrouwtjes; de hinden! Wie ooit een hert heeft horen burlen vergeet dat nooit meer.

NK Burlen:

Bent u een echte natuurliefhebber en goed in het nabootsen van de bronstroep?
Zondag 6 september wordt in Het Nationale Park De Hoge Veluwe een zogenaamde burl-wedstrijd georganiseerd. Wie dit het allerbeste kan, mag zich een jaar lang de Nederlandse kampioen Burlen noemen. De kampioen wint een excursie met de boswachter voor een groep van maximaal zes personen.

Vakantiehuisjes:                                                                                                 

Hoi Veluwe verhuurt prachtige vakantiehuisjes in het bos. Om de bronst ongestoord te laten verlopen, zijn er in de maand september extra rustgebieden ingesteld voor het wild. Huur nu uw huisje en check op site van de Hoge Veluwe naar publiekstoegankelijke wildobservatieplekken. Op deze locaties is de kans op het zien van burlende herten het grootst. 

Huisjes voor september vindt u hier.
Ook in oktober maakt nu nog kans om de edelherten te horen burlen. Voor de mooiste boshuisjes klikt u hier.