Ontdek de leukste schaapskuddes van de Veluwe

Het is het toppunt van echte Nederlandse cultuur. Bij het zien van een schaapskudde worden we toch ongemerkt mee terug genomen naar vroegere tijden. Daarom is het maar al te leuk om eens een schaapskudde te gaan bezoeken. En waar kan dat beter dan op de Veluwe?

Vroeger werden de schapen uit de dorpen opgehaald door de herder. Dan nam hij ze de hele dag mee de heide op zodat de dieren konden grazen. Vervolgens werden ze in de avond is een potstal gezet. Deze stal was opgevuld met heide plaggen, zodat ze hier goed in konden mesten. Elke dag werd deze stal verder opgehoogd met meer plaggen of stro. Dit vormde in het voorjaar de bemesting voor de landerijen van de boeren. Helaas werd dit gebruik overbodig gemaakt met de komst van kunstmest. Vandaag de dag grazen de schapen meer voor het heide onderhoud. Toch blijft het altijd een mooi gezicht. Daarom is het hartstikke leuk om ze eens te gaan bezoeken. Daarom vindt je hier enkele tips.

Stichting Redense Schaapskudde

Bij deze Redense kudde is er een hoop te doen. Zo worden er regelmatig evenementen georganiseerd zoals lammetjes dag of het schaapscheerdersfeest. Voor de liefhebber is het zelfs mogelijk om een hele dag mee de heide op te gaan. Wil jij zelf weten hoe het is om schaapsherder te zijn? Geef dan je eigen kinderfeestje op locatie of adopteer een lammetje.

Schaapskudde Elspeet en Vierhouten

Ook hier wordt jaarlijks een schaapscheerdersfeest georganiseerd. Op deze dag worden alle schapen uit hun dikke jassen geholpen. Voor vragen over de natuur staat de herder van deze kudde helemaal voor je klaar. Zelfs voor vragen die niet over schapen gaan.

De Edense schaapskudde

Deze kudde is opgesplitst in twee groepen. Ze zijn te vinden op de Ginkelse heide en op de Eder hei. De schapen worden gestald in echte rijksmonumenten, dus is de geschiedenis is alleen maar beter terug te vinden. Op markten verkoopt deze kudde een heleboel schapen dingetjes.

Overnachten in de natuur
Om de schaapskuddes eens te kunnen bezoeken is het net zo leuk om met het hele gezin één van onze vakantiehuisjes Veluwe te huren. Zo zitten de kinderen al helemaal in de natuur en kunnen ze genieten van het buiten zijn. Vanaf daar zijn de kuddes gemakkelijk op te zoeken en bent u er gelijk even helemaal uit.