Paleizen op de Veluwe

Over de hele Veluwe zijn vele parels te ontdekken. Natuurlijk is algemeen bekend dat de natuur er zo mooi en rijk is. Maar de gebouwen die de mensen hebben neergezet zijn ook het bekijken waard. In deze serie nemen we de kastelen en paleizen van de Veluwe onder de loep. Voor de mooiste vakantiehuisje dichtbij kijkt u op hoiveluwe.nl of klik hier.

Vandaag uitgelicht: Paleis het Loo
Paleis Het Loo is het grootste, authentieke 17e-eeuws paleis van het Huis Oranje-
Nassau. Al sinds 1984 ervaren bezoekers hoe de Oranjes op deze plek woonden,
werkten en genoten van de tuinen. Het is een plek met een bijzondere geschiedenis. Tot aan 1975 is het paleis door leden van de Koninklijke familie bewoond. Net zoals alle paleizen in Nederland is het paleis eigendom van de Staat der Nederlanden.

Het paleis
Het paleis is een echt Oranje-paleis. Meer dan drie eeuwen was Paleis Het Loo het
zomerpaleis van de Oranjes. Maar welke Oranjes waren er? Heetten de mannen echt
allemaal Willem? En wie was er stadhouder, wie koning of koningin? Hoe leefden ze en
wat deden ze? Om antwoord te krijgen op deze vragen moet je het paleis bezoeken. Met een audioverhaal dwaal je door de rijke geschiedenis van het paleis en zijn bewoners. Te beginnen met Stadhouder Willen III, achterkleinzoon van Willem van Oranje.

Tuinen
In de tuinen ga je 335 jaar terug in de tijd. De tuin is precies zoals de eerste bewoners
van Paleis Het Loo, koning-stadhouder Willem III en koningin Mary II Stuart het wilden. Achter hun ‘sobere’ paleis laten zij een indrukwekkende tuin aanleggen om bezoekers te verrassen. En om zelf van te genieten. De Franse invloeden zijn nog duidelijke te zien. De tuin is formeel in de stijl van de 17e – eeuwse barok, zoals bij het kasteel van Versailles. Met fonteinen her en der is het zeker geen straf om er eens rond te wandelen.

Stallen en koetshuizen
Het stallenplein heeft de sfeer van de 20e eeuw; de tijd van koningin Wilhelmina en haar man prins Hendrik. De prins was dol op auto’s. Het grand café prins Hendrik garage was zijn autogarage. Tegenwoordig staan de auto’s in de koetshuizen. Hier zie je ook sledes en bijzondere rijtuigen waar de Oranjes bij belangrijke evenementen in rondreden.

Tentoonstellingen
Het paleis opent haar deuren weer voor bezoekers vanaf 22 april.                        De tentoonstellingen die u kunt bezoeken zijn:

De Oranjes
Van Willem van Oranje tot Amalia
Wat weet je van de kleur oranje? Wie zijn al die Willems en wat betekenden zij voor Nederland?
Wie is getrouwd met wie en hoe heetten hun kinderen? Aan de hand van voorwerpen en
persoonlijke verhalen krijg je een kijkje in de wereld van de Oranjes.
https://paleishetloo.nl/bezoek/agenda/de-oranjes

Meesterwerk
Paleis Het Loo heeft een nieuw meesterwerk, een ondergrondse uitbreiding van 5000 m 2 . Wat kwam er allemaal kijken bij de vernieuwing en verbouwing van Paleis Het Loo? Ervaar het met al je zintuigen in de tentoonstelling Meesterwerk.
Hoor het geluid. Ruik de geur en voel de materialen. Kijk om je heen en wordt deel van het levensgrote kunstwerk Oranjebloesem. De ontwerper, Linda Nieuwstad, maakte gebruik van restanten behang uit het paleis, vrachtwagenzeil – van de vele vrachtwagens die tijdens de vernieuwing af en aan reden - en glanzend, wit zijde. Oranjebloesem is een onderdeel van Meesterwerk.
https://paleishetloo.nl/bezoek/agenda/meesterwerk

Nieuwsgierg geworden? Boek dan snel een vakantiehuisje op de Veluwe en kom genieten!