Tips (en routes!) om te mountainbiken op de Veluwe

Als we het hebben over mountainbiken op de Veluwe, dan is de Veluwe de beste plek om dat te doen. Tijdens het mountainbiken geniet u van de overweldigende natuur terwijl u de frisse geur van al dat groen om uw heen ruikt. Hieronder vindt u handige informatie waarmee het per mountainbike verkennen van de Veluwe een stuk makkelijker wordt.

Benodigdheden

Het klinkt overbodig om te zeggen, maar zorg dat u een goede mountainbike heeft. U zult er versteld van staan hoe vaak mensen na een fietstocht terugkomen met een kapotte mountainbike. Vergeet ook niet na te denken over het vervoer: hoe vervoert u de mountainbike? Als u met de auto gaat, kunt u een dakdrager van A-merk Yakima aanschaffen. Heeft u geen mountainbike? Dan kunt u terecht bij een van de vele verhuurbedrijven op de Veluwe. Vergeet ook niet een helm te dragen tijdens het fietsen, voordat er straks een dikke tak op uw hoofd valt of wanneer u valt omdat u plotseling hard moet remmen.

Verder zijn er nog een paar standaardzaken die vaak worden vergeten:

• Zorg voor een goed opgeladen telefoon
• Neem wat eten en drinken mee voor onderweg
• Vergeet niet sportieve kleding aan te trekken

Route bepalen

Het bepalen van de meest geschikte route kan op meerdere manieren. Ten eerste kunt u de fietskaart gebruiken. Op de Veluwe staan op ieder knooppunt bordjes die de route wijzen voor de bekendste fietsroutes, die vaak zelfs autovrij zijn. Er zijn op de Veluwe ook mountainbike routes te vinden die prima te fietsen zijn; u heeft daar in principe geen fietskaart voor nodig. Wilt u liever een kaart bij de hand hebben om vooraf een route uit te stippelen? Bij plaatselijke VVV-kantoren koopt u de Fietskaart Veluwe voor € 9,-. 

Naast een fietskaart, is het mogelijk om een GPS te gebruiken. Vrijwel elke smartphone heeft er tegenwoordig een. Zorg er wel voor dat de smartphone stevig en veilig aan het stuur vastzit.

Route tip

Volgens defietssite.nl is de onderstaande route een van de leukste mountainbike routes van Nederland. Op deze site vindt u tal van mooie routes. Mocht u geen inspiratie hebben voor een fietsroute, dan kunt u altijd deze route proberen.Voor sommige routes is een vergunning nodig om daar te mogen mountainbiken. Vergeet dat niet vooraf even na te vragen of online op te zoeken.