Veluwe wordt populairder voor vakantie

De Veluwe is de achterstand als het gaat om aantal binnenlandse vakanties aan het inhalen. Waar het aantal vakanties in de Noordzeebadplaatsen als koploper met 2,3 procent afnam gaf het aantal vakanties op de Veluwe met één procent een lichte groei te zien. Dat blijkt uit de meest recente cijfers over het toerisme op de Veluwe.

Waarom is de populariteit van de Veluwe gegroeid?

De groei op de Veluwe zit in de gehuurde accommodaties. Het gaat om een groei van dertien procent waar deze toename in de Noordzeebadplaatsen maar 2,4 procent bedroeg. De grootste groei was bij de middellange vakanties van vijf tot acht dagen. Maar ook bij de korte en lange vakanties was er sprake van een toename. In absolute zin zijn vooral de vakanties in het voorjaar op de Veluwe toegenomen. In de overige seizoenen was er alleen in het najaar geen sprake van groei.

De grootste groep vakantievierders is te vinden bij de tweeverdieners zonder kinderen. Het gaat om 44,6 procent van alle vakanties, gevolgd door gezinnen met kinderen waarvan het jongste kind tussen de nul en vijf jaar is. Zij nemen 21,7 procent van de vakanties voor rekening. Gezinnen met kinderen waarvan de jongste tussen de zes en twaalf jaar zijn goed voor 13,8 procent van de vakanties.

In totaal zijn 1.771.000 Nederlanders een keer op vakantie geweest op de Veluwe. Het betreft 1.453.000 toeristische vakanties en ongeveer 322.000 vaste standplaats vakanties. In totaal was er sprake van 7.451.000 toeristische binnenlandse overnachtingen op de Veluwe. Uit de cijfers blijkt ook dat bijna de helft van alle Gelderse logeeraccommodaties is te vinden op de Veluwe. Het aantal overnachtingen in een bungalow bedraagt op de Veluwe met 48 procent bijna de helft van het totaalaantal toeristische binnenlandse overnachtingen. De Nederlandse vakantieganger verblijft gemiddeld 5,1 nachten op de Veluwe.

Activiteiten
 op de Veluwe

Als het gaat om de top tien van activiteiten van Nederlandse verblijfstoeristen op de Veluwe wordt de eerste plek ingenomen door het maken van een wandeling (19 procent), gevolgd door het uit eten aan (17 procent) en het bezoek aan een natuurgebied (12 procent). Als het gaat om de best bezochte betaalde dag attracties neemt het Dolfinarium in Harderwijk de tweede plaats in na Burgers Zoo in Arnhem. De top tien van gratis dag attracties wordt ingenomen door het Zwolse Bos in Heerde. Recreatiegebied Zeumeren in Voorthuizen staat op de vijfde plek, Strand Nulde op de zesde en Strand Horst op de zevende plaats. Het Heerderstand staat negende, de Beeldentuin in Garderen tiende.

In totaal zijn er in de vrijetijdseconomie op de Veluwe rond 21.700 mensen werkzaam. Tijdens toeristische vakanties werd er ruim 270 miljoen besteed. Naast het aantal binnenlandse bezoekers steeg ook het bezoek van buitenlanders aan de Veluwe.

Vakantiehuisje op de Veluwe huren

Bent u geinteresseerd in een vakantiehuisje op de Veluwe? Kijk dan eens naar ons aanbod vakantiehuisjes op de Veluwe.

Het volledige artikel is te lezen op nieuwsbladdeband

Geschreven door: Wijnand Kooijmans