Waarom contact met de natuur erg belangrijk is voor kinderen

Laat ze alles ontdekken wat groeit en bloeit

In onze tijd groeien kinderen op in een vrijwel volledig digitale cultuur. Van jongs af aan maken ze kennis met spelcomputers, tv en natuurlijk tablets. Natuurlijk is dat opzicht niet verkeerd en zijn er meer dan genoeg positieve aspecten op te noemen aan onze digitale samenleving. Toch heeft het, vooral een steden, ook negatieve kanten, Kinderen komen bijvoorbeeld veel minder buiten waardoor ze ook nauwelijks nog in aanraking komen met de vrije natuur. En laat dat nu juist ontzettend belangrijk zijn bij opgroeiende kinderen! Waarom? Dat vertellen we je hieronder

Laat je kind weer kind zijn
In een natuurlijke omgeving zoals bijvoorbeeld uitgestrekte bossen of polder liggen talloze mogelijkheden voor kinderen om weer echt kind te zijn en zich volledig te ontwikkelen. Ze ontdekken alles wat hier groeit en bloeit en de kinderen zullen daarnaast versteld staan van de diversiteit aan dierlijk leven dat in de ongerepte gebieden in ons land te vinden is. Daarnaast is het natuurlijk ook nog eens heerlijk om in de vrije natuur te spelen, en om de rust van de omgeving te ervaren. In onze beeldcultuur is er namelijk nauwelijks nog ruimte voor rust in stilte en juist in landelijke gebieden waar flora en fauna nog de dienst uitmaken, kunnen de kinderen dit weer ervaren. 

"Zelfs kinderen krijgen al te maken met behoorlijk veel spanning en stress"

Volledig ontstressen
In onze drukke en prestatiegerichte leven, krijgen zelfs de kinderen al te maken met behoorlijk veel stress. Al op de basisschool krijgen ze een eigen agenda waar allerlei activiteiten instaan zoals muziekles, sportverenigingen, afspraken én natuurlijk de dingen die op school gedaan moeten worden. Daardoor krijgen ook kinderen last van spanning en stress en dat is natuurlijk verre van de bedoeling. Een middagje in een mooi natuurgebied zoals bijvoorbeeld de Veluwe is de perfecte manier om te ontspannen en de stress kwijt te raken. Ontdek samen met je kinderen hoe bijzonder de wilde natuur eigenlijk is en kom samen tot het besef dat we daar als mensen nog steeds onderdeel van uitmaken. Ontmoet de dieren die in ons eigen land in het wild leven zoals konijnen, hazen, hertjes en natuurlijk talloze insecten en vogels. Laat je kinderen kennis maken met alles wat de bijzondere natuurgebieden ons te bieden hebben zodat ze weten hoe waardevol de bloemen, planten en dieren zijn. Alleen in een natuurlijke omgeving kom je er namelijk pas echter achter wie je zelf bent: een klein onderdeel van het grote geheel. Ook voor kinderen is dit bewustzijn erg belangrijk.

Milieubewust
De aarde is van ons allemaal en dat willen we nog wel eens vergeten als we dag in dag uit in een grote stad leven. Natuurgebieden zoals de Veluwe doen ons weer beseffen dat we ook rekening moeten houden met andere bewoners van de aarde, al is het alleen maar omdat we er anders uiteindelijk zelf de dupe van worden. Er is geen betere manier om kinderen bewuster van onze natuurlijke omgeving en het milieu te maken dan door ze zelf mee te nemen.

Overnachten in de natuur
De Veluwe is het ideale natuurgebied om dat te doen. Je hier vindt hier een enorme diversiteit aan bijzondere bomen, bloemen en planten. In het uitgestrekte gebied vind je daarnaast ook ontzettend veel verschillende dieren. En dat is nog lang niet alles: er worde speciaal voor kinderen ook tal van natuurlijke activiteiten georganiseerd waarbij ze spelenderwijs kennis maken met het buitenleven. Overigens is dit mooiste natuurgebied voor Nederland niet voor iedereen direct te bereiken. Gelukkig kun je er ook eenvoudig een vakantiehuis Veluwe huren voor een weekeinde of een week om, samen met de kinderen, dit landschap te ontdekken.