Wijnproeven op de Veluwe

Wie denkt aan wijngaarden denkt al gauw aan Frankrijk of Italië. Ook Zuid-Amerikaanse en Spaanse flessen worden wel eens uit de kast getrokken. Maar wie ‘s avonds in zijn vakantiehuisje de dag bijzonder wilt afsluiten, kiest voor een wijn van eigen bodem! Op en rondom de Veluwe vind je namelijk ook verschillende wijngaarden. Alle reden dus om eens de Veluwe op te gaan voor een dagje wijnproeven!

Wijngaard Telgt in Ermelo

Deze Veluwse wijnboer is onlangs nog door de lokale krant (Stentor) verkozen tot beste wijnmaker van de regio. Op deze boerderij worden zowel rode als witte druiven verbouwd. Tijdens de rondleiding rondom de wijngaard vertelt Jan van der Ham, of één van zijn medewerkers, je enthousiast over de kneepjes van het vak. Daarna is het tijd voor het echte werk: het wijnproeven! Tijdens het wijnproeven geniet je van drie verschillende wijnen. Daarnaast heeft deze boerderij ook twee likeuren uit de druiven getrokken: dat wordt dus genieten!

Wijnhoeve de Veluwe in Otterlo

Bij aankomst heten twee immense wijnvaten je welkom. Ook deze wijnboerderij heeft alles in huis voor een gezellige wijnproeverij. De wijnproeverij op deze boerderij wordt wel alleen aangeboden aan grotere groepen. Een leuk uitje dus voor een familieweekend of uitstapje met vrienden.

Domein Hof te Dieren

Liefhebbers van biologisch eten en drinken reizen af naar de Veluwezoom voor een bezoek aan Hof te Dieren. Een grote ommuurde wijngaard met vooral biologisch geteelde druiven. Waar eigenaar Youp Cretier ooit als hobby is begonnen met wijn maken, produceren ze hier nu zo’n 10.000 flessen wijn per jaar. Doordat deze boerderij vanuit een hobby is gegroeid, krijg je tijdens de rondleiding een verhaal waar het genot van afstraalt!

Wijnproeven in een vakantiehuis

Wie kiest voor een wijnproeverij op een van de gezellige wijngaarden op de Veluwe, doet er goed aan te overnachten in een nabijgelegen vakantiehuisje. Op deze manier is je bed en de bank lekker dichtbij en kun je lekker op de fiets! Bovendien kun je in je vakantiehuis op de Veluwe dan ook nog even lekker nagenieten met een glas van je favoriete Nederlandse wijn!