Wolf vestigt zich op de Veluwe

De wolf is terug in Nederland! Voor het eerst in meer dan 150 jaar heeft een wolf zich gevestigd op de Veluwe. Het gaat om een wolvin, die ook een mannetje in haar buurt heeft, en ze leeft op de Noord-Veluwe. Het is ook al officieel verklaart, door middel van de een DNA-onderzoek van uitwerpselen. Er waren eerder al signalen, maar doordat de wolf al een half jaar leeft in hetzelfde gebied, is het nu zijn leefgebied geworden.

Jonge wolven op komst?

De vrouwtjes wolf is dus al een langere tijd gespot. Maar nu is er ook een mannetjeswolf gesignaleerd. Hier waren al aanwijzingen voor, maar het was nooit bevestigt tot nu. Er waren namelijk twee wolvensporen gevonden naast elkaar in de sneeuw. Ook door middel van DNA tests is vastgesteld dat ze een stel zijn. Een logisch gedachte is dat er op een gegeven moment ook jongen wolven te vinden zijn. Het is nu voor wolven namelijk dé periode van voortplanting. Dit zal de komende tijd goed in de gaten worden gehouden.

Hoe gevaarlijk zijn de wolven?

De gebieden waar de wolf zich heeft gevestigd blijven toegankelijk voor bezoekers. Het is namelijk ook niet gevaarlijk om aanwezig te zijn in het leefgebeid van de wolf. Wolven vermijden vaak mensen en zoeken rustige plekjes op. De voornaamste reden hiervan is dat ze op een rustige plek jongen kunnen krijgen. Wel is het belangrijk dat mensen zich aan de vaste regels houden. Voorbeelden van vaste regels zijn het blijven op de looppaden en niet het bos in na zonsondergang. 

Wanneer de wolven jongen hebben gekregen, veranderd dit wel aanzienlijk. Ze zijn dan meer beschermend en doen er alles aan dat hun jongen geen gevaar lopen. Mensen zijn een maatje te groot voor ze, maar kleine kinderen en honden kunnen dan wel gevaar lopen. Het is daarom belangrijk om geen gevaarlijk dingen te doen. 

Wolven spotten op de Veluwe

U kan er dus voor kiezen om rond te wandelen in het leefgebied van de wolven. Zoals eerder al gezegd is het zeker geen garantie dat u de wolven ziet, maar er blijft natuurlijk altijd een kans. Het is uniek dat de wolf weer leeft op de Veluwe en daardoor zullen veel mensen een vakantiehuisje op de Veluwe huren. Bekijk ons aanbod en wellicht spot u ook zelf de wolven vanuit een comfortabel vakantiehuisje.